Bostadsrätt innebär
Bostadsrätten är alltid knuten till medlemskap i en bostadsrättsförening. Det är föreningen som äger fastigheten. Bostadsrättshavaren äger en andel i bostadsrättsföreningen.
Genom sitt medlemskap i bostadsrättsföreningen får bostadsrättshavaren ett medinflytande i fastigheten. Bostadsrättshavarens ställning är betydligt starkare än hyresgästens.
Att bo i bostadsrätt, innebär att du, tillsammans med de övriga medlemmarna i en bostadsrättsförening, äger och förvaltar föreningens bostäder och de gemensamma anläggningarna i området.
Du har en besittningsrätt till din lägenhet, som är obegränsad i tiden. Du kan enbart sägas upp för avflyttning om du inte betalar fastlagda avgifter till föreningen eller allvarligt bryter mot föreningens regler för boendet.
När du köper en bostadsrätt tar du över ansvaret för lägenhetens skick från tidigare ägare, det gäller även tidigare renoveringar, installationer och underhåll.
Du har rätt att sälja din lägenhet till i stort sett vem som helst och till valfritt pris. Föreningen kan förbjuda överlåtelsen om köparen inte är skötsam eller har otillräcklig ekonomi.
Ansvarsfördelning
Ansvarsförhållandet mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren regleras av Bostadsrättslagen, kap 7 12§ och föreningens stadgar, 12§.
Generellt sett ansvarar bostadsrättshavaren för och skall på egen bekostnad hålla lägenhetens inre samt tillhörande utrymmen, som till exempel förråd, i gott skick. Bostadsrättsföreningen – alltså alla bostadsrättshavare gemensamt – ansvarar för fastigheten i övrigt.
Den fullständiga gränsdragningslistan visar i detalj vem har ansvar för vad. Nedan följer ett utdrag av de rättigheter och skyldigheter vi har som borättshavare.
Bostadsrättshavaren ansvarar för den egna lägenhetens
Väggar, golv och tak
Till detta räknas underliggande fuktisolerande skikt, vilket är den fuktisolering, som finns mellan den synliga ytbeläggningen och själva golvet/väggen.
Inredning och utrustning
Här ingår ledningar och övriga installationer för vatten, avlopp, värme, ventilation och el som inte är stamledningar. När det är fråga om vattenfyllda radiatorer (element) och stamledningar ansvarar bostadsrättshavaren endast för målning. Vad beträffar el ansvarar bostadsrättshavaren endast för installationer från undercentralen (proppskåpet) och in i lägenheten.
Golvbrunnar
Det är bostadsrättshavarens ansvar att dessa hålls rena.
Inner- och ytterdörrar samt inner- och ytterfönster
Här ansvarar bostadsrättshavaren för de delar, som är inåt lägenheten. Vad beträffar fönster, ansvarar bostadsrättshavaren för glas och bågar.
Balkong
Bostadsrättshavaren ansvarar för renhållning och snöskottning.
Bostadsrättsförsäkring
Bostadsrättsförsäkring eller bostadsrättstillägg är en tilläggsförsäkring till den vanliga hemförsäkringen som du som medlem behöver ha. Har du inte tecknat en bostadsrättsförsäkring riskerar du stora kostnader vid en eventuell skada.
Bostadsrättsföreningen ansvarar för fastighetens
Stamledningar
Med stamledningar menas el, värme, vatten och avlopp samt svagströmsledningar. Föreningen ansvarar för den del av avlopp- och vattenledning som inte kan nås inifrån bostadsrätten. Det betyder att du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för golvbrunn, golvbrunn, stopp i toaletten och liknande.
Inner- och ytterdörrar samt inner- och ytterfönster
Bostadsrättsföreningen ansvarar för målning av yttersidor på ytterdörrar och ytterfönster samt isoleringen av dessa.
Allmänna utrymmen
Såsom till exempel tvättstuga, soprum, trapphus, loftgångar och hissar.
Service som ingår i avtalet mellan föreningen och fastighetsförvaltaren
I föreningens avtal med Fastighetsförvaltaren ingår en lista med förmånliga priser för åtgärder i din bostadsrätt. Det kan gälla till exempel:
- byte av strömbrytare och vägguttag
- rensning av golvbrunnar och vattenlås
- service av vattenblandare, dusch, duschslang och kranar
- justering eller byte av spolanordning till WC-stol.
Prislistan finns tillgänglig i Boendeappen som du laddar ner och använder på din mobiltelefon.
Övrigt att tänka på
Renovering
Även om man som bostadsrättshavare ansvarar för sin lägenhet, så finns det vissa saker man måste tänka på när man gör förändringar. Läs mer om vad som gäller vid renovering.
Tillträde till lägenheten
Ibland behöver bostadsrättsföreningen få komma in i din lägenhet, för att utföra det arbete, som bostadsrättsföreningen ansvarar för. Det inträffar vid nödvändigt underhåll av vår gemensamma fastighet.
Du är då som bostadsrättshavare skyldig att:
- Lämna tillträde. Vilket innebär att du ska släppa in företrädare för bostadsrättsföreningen för tillsyn, eller för att utföra arbete som bostadsrättsföreningen svarar för.
Bostadsrättsföreningen är vid dessa tillfällen skyldig att:
- Informera. Vilket innebär, att ett skriftligt meddelande om detta ska läggas i lägenhetens brevinkast eller anslås i trappuppgången.
Frågor
Har du ytterligare frågor, kring vad som gäller, är du välkommen att kontakta förenings styrelse.